21 marca 2016 Sokowirówka i wyciskarka - zakup
Jak wybrać sokowirówkę i wyciskarkę?

Ostatnimi czasy, dostrzega się trend wyciskania soków w domowym zaciszu. W związku z tym producenci sprzętu gospodarstwa domowego zadbali o to, by ich potencjalni klienci mieli do dyspozycji profesjonalny sprzęt.

 

Na półkach sklepów RTV/AGD oraz w Internecie znaleźć można ogromny asortyment tego typu, począwszy od sokowirówek poprzez blendery, aż po wyciskarki do warzyw i owoców. Poszczególne modele różnią się od siebie pod wieloma względami jak choćby zaawansowaniem technologicznym, wyglądem, no i przede wszystkim parametrami. Ta ostatnia cecha, powinna przeważać podczas zakupów stanowiąc główne kryterium wyboru sokowirówki. Parametrów jest stosunkowo wiele, jak na takie z pozoru proste urządzenie. W poniższym tekście zaprezentujemy kilka głównych parametrów jakimi charakteryzują się poszczególne urządzenia. Być może to ułatwi proces znalezienia idealnego sprzętu?

 

Jak już zostało wspomniane, jest wiele narzędzi które dają możliwość pozyskiwania soków. Jednak najbardziej popularne to sokowirówki oraz wyciskarki do owoców i warzyw. Wiele osób nadal nie dostrzega różnicy pomiędzy nimi, stosując ich nazwy zamiennie. Tymczasem, są to skrajnie różne urządzenia. Nie chodzi tu jedynie o innych wygląd, ale przede wszystkim jakość otrzymywanego produktu ( w tym przypadku soku ) oraz sam mechanizm działania. Zacznijmy od soku. Napój otrzymywany za pośrednictwem sokowirówki będzie czysty. Oznacza to, że będzie on rzadki pozbawiony miąższu, grudek i innych owocowych odpadów. Taki płynny produkt, zdecydowanie przypadnie do gustu tym którzy chcą otrzymać napój, a nie pełnowartościowy sok. Jest to związane z tym, iż mechanizm sokowirówki jest związany z wysokoobrotowym silnikiem, podczas takiej pracy wykorzystane w konstrukcji ostrza nagrzewają się przekazując temperaturę sokom. Jak wiadomo, to negatywny czynnik wpływający na witaminy, minerały lub enzymy, które w takiej sytuacji ulegają destrukcji.

 

soki z sokowirówki oraz wyciskarki Co więcej, takie oddziaływanie stymuluje likwidowanie naturalnych substancji konserwujących, w rezultacie czego otrzymany sok należy spożyć zaraz po wyciśnięciu. Niewątpliwą zaletą sokowirówek będzie fakt, iż są one łatwe w obsłudze, charakteryzują się niebywałą wydajnością, gdyż w krótkim czasie można dzięki nim wycisnąć duże ilości soku z większości warzyw i owoców. To co jest zaletą sokowirówki, jest niestety wadą wyciskarki. To urządzenie, działa zdecydowanie mniej sprawnie. Aczkolwiek rezultatem tej mozolnej pracy jest idealnie mętny, pełnowartościowy sok zawierający miąższ. Wyciskarka do soków będzie zatem idealnym produktem dla osób które chcą nie tylko zaspokoić pragnienie, ale także dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych!

Zobacz również
Sokowirówka i wyciskarka - zakup

Na rynku dostępne jest wiele rodzajów wyciskarek do soku, ale zdecydowanie najlepsze wśród nich są pionowe wyciskarki wolnoobrotowe marki Hurom i Kuvings, które wyposażono w pojedynczy...

Sokowirówka Wśród urządzeń do przygotowywania soku najbardziej popularne są sokowirówki. Ich obsługa jest bardzo prosta. Wyciskają one sok dzięki temu, że wbudowano w nie wirujące...

Nie jest tajemnicą, że świeżo wyciskane soki są źródłem wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Jednak by pozyskać dostęp do tej upłynnionej skarbnicy...