Sokowirówka i wyciskarka - zakup
Najważniejsze cechy i funkcje sokowirówek – poradnik cz. II

Do przyrządzania świeżych soków używamy także wyciskarki do cytrusów, gdzie przygotowujemy sok z pomarańczy, mandarynek, grejpfrutów i cytryn. Jest to jedno z ostatnich urządzeń nad jakim się skupimy i przedstawimy jego najważniejsze cechy.

 

Tego typu sprzęt ma specjalne sitko w kształcie stożka, na którym umieszczamy polówkę owocu i automatycznie następuje uruchomienie pracy urządzenia oraz wyciskanie soku. Najczęściej stożek z sitkiem obraca się na przemian w dwie strony i zostaje wyłączony po odłożeniu owocu, w momencie gdy już zostaje wyciśnięty z niego cały sok. Bardzo popularne są wyciskarki manualne, gdzie ręcznie wyciskamy sok, co jest dosyć pracochłonne i wymaga siły, za to ma jedną niepodważalną zaletę, otóż można jej użyć w każdym miejscu. Jedyne co może przeszkadzać, to fakt, że sok można wycisnąć tylko z owoców cytrusowych.

 

W trakcie wyboru urządzenia do wyciskania soku, bez względu na to, czy będzie to sokowirówka, czy wyciskarka do soku, czy do cytrusów, pamiętajmy o tym żeby sprawdzić jego jakoś i funkcje. O jakości i dobrych parametrach decydują elementy budowy, na które powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę przed wyborem urządzenia. W sokowirówce jednym z najważniejszych elementów jest sitko przez które przechodzi wyciskany sok oraz to jak zostało ono zamontowane. Ważny jest materiał z którego jest wykonane, najlepsza jest stal nierdzewna z mikrosiatki, jednak w wielu modelach można znaleźć tańszą wersję z plastikowymi elementami i małymi otworami, co nie daje dobrej jakości soku i sprawia trudności przy czyszczeniu. Ważna jest także wielkość otworu wlotowego, ponieważ zbyt mały zmusi nas do krojenia na cząstki wszystkich składników na sok.

 

wielkość pojemnika na wyciskany sok Pojemnik przeznaczony na miąższ powinien być przezroczysty i mieć pojemność około 1-1,35 litra, a nawet większy, ponieważ nie będziemy musieli często go opróżniać w trakcie pracy. Jeśli nie lubimy zmywać i czyścić elementów wyciskarek i sokowirówek, warto poszukać takiego modelu, który nadaje się do mysia w zmywarce. W wyciskarkach zwróćmy szczególną uwagę na wałek ślimakowy (jeden lub dwa w zależności od modelu), odpowiedzialny za miażdżenie składników, którego jakość decyduje o wydajności i jakości soków. Soki w tym przypadku są wyciskane również na zimno, nie tracą witamin, enzymów i minerałów, jednak praca wyciskarek jest wolniejsza od sokowirówek, szczególnie w modelach dwuślimakowych. Jeśli zależy nam na czasie to lepiej wybrać model jednoślimakowy lub sokowirówkę, ale pamiętajmy, że przy pracy sokowirówek sok się nagrzewa i traci cenne wartości odżywcze.

 

W sytuacji kiedy zdecydujemy się na zakup wyciskarki do cytrusów, nie na sokowirówkę czy wyciskarkę do soków, zwracajmy tutaj uwagę na wielkość misy na sok. Tutaj ważna jest ilość osób dla których przygotowujemy soki, jeśli tylko dla siebie to wystarczy najmniejsza pojemność, jeśli dla rodziny to lepiej kupić wyciskarkę do cytrusów z pojemnikiem na 1 litr lub więcej, albo też taką wyciskarkę gdzie można podstawić własny pojemnik. Ostatnią sprawą jest moc silnika urządzenia. Urządzenia o mocy do 200W są przeznaczone do wyciskania soków z miękkich owoców i warzyw, jeśli chcemy uzyskać sok z buraków, marchwi etc. to wybierajmy urządzenia z mocą powyżej 200W. Jednak wraz ze wzrostem mocy wzrasta też hałas, co nie wszystkim odpowiada.

Zobacz również
Sokowirówka i wyciskarka - zakup

Na rynku dostępne jest wiele rodzajów wyciskarek do soku, ale zdecydowanie najlepsze wśród nich są pionowe wyciskarki wolnoobrotowe marki Hurom i Kuvings, które wyposażono w pojedynczy...

Sokowirówka Wśród urządzeń do przygotowywania soku najbardziej popularne są sokowirówki. Ich obsługa jest bardzo prosta. Wyciskają one sok dzięki temu, że wbudowano w nie wirujące...

Nie jest tajemnicą, że świeżo wyciskane soki są źródłem wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Jednak by pozyskać dostęp do tej upłynnionej skarbnicy...