Bardzo dużo osób myli wyciskarkę do soku ze znaną od lat sokowirówką. Tymczasem okazuje się, że te dwa urządzenia są od siebie zupełnie różne. Wyciskarki Urządzenia te pracują o wiele wolniej niż popularne sokowirówki.
Jednocześnie ich praca jest dokładniejsza. Sok, który powstaje dzięki ich pomocy jest pełen cząstek owoców oraz warzyw, których użyto do jego przygotowania. Miażdży je obracający się w wyciskarce wałek ślimakowy. W efekcie sok przygotowywany jest z całego owocu bądź warzywa. Sok z wyciskarki nie jest klarowny. Z pomocą tego urządzenia można przygotować sok nie tylko z owoców, ale również warzyw liściastych, a nawet ziół. W sprzedaży znajdują się obecnie wyciskarki jednoślimakowe oraz dwuślimakowe. Te drugie uważa się za najbardziej efektywne.
Sok, który powstaje przy ich użyciu jest najbardziej wartościowy. Zachowuje wszystkie wartości odżywcze warzyw oraz owoców, z których sok wyciskano. Wyciskarki jednoślimakowe dzielą się na te z ostrzami oraz na te, które ich nie mają. Te wyposażone w ostrza charakteryzują się o wiele szybszym tempem pracy. Trzeba jednak pamiętać, że uzyskany z nich sok nie jest pełnowartościowy. Znaczna część wartości odżywczych się w nim nie znajduje.
Wśród wyciskarek znajdują się także wyciskarki do cytrusów, które są najbardziej znane. Z ich pomocą można wycisnąć sok z pomarańczy, grejpfrutów oraz cytryn.
Sokowirówki cieszą się większą popularnością niż wyciskarki. Ich atutem jest niezwykle prosta obsługa oraz naprawdę przystępna cena. Sok w sokowirówce pojawia się dzięki situ, które wyposażone jest w ostrza. To właśnie one rozdrabniają warzywa oraz owoce. Soki z tego urządzenia są klarowne. Nie są jednocześnie tak bardzo wartościowe tak te, które uzyskuje się z wyciskarki. Sokowirówka nie jest w stanie wycisnąć z owoców i warzyw całego zawartego w nich soku.
Sok z sokowirówki bardzo szybko się napowietrza. To z tego powodu powinien być spożyty niemalże natychmiast po przygotowaniu. Sok z wyciskarki można przechowywać w lodówce. W przypadku sokowirówek nie zaleca się tego. Zaletą sokowirówki jest możliwość szybkiego przygotowania soku z dużej ilości warzyw oraz owoców. Jednocześnie trzeba pamiętać, że sokowirówka jest wykonana w sposób, który uniemożliwia przygotowywanie soków z warzyw liściastych oraz takich owoców, jak maliny i jagody.