Pyszny sok można przygotować zarówno z pomocą wyciskarki, jak i sokowirówki. Trzeba jednak pamiętać, że te urządzenia różnią się znacznie, jeśli chodzi o proces wyciskania soku, a także efekt, który się uzyskuje.
Zarówno w sokowirówce, jak i wyciskarce można przetwarzać na sok inne owoce oraz warzywa. Sokowirówka nie przygotuje soku z warzyw liściastych. Nie nadaje się także do ziół. Jednocześnie pracuje na ogół dość głośno. Sok jest natychmiast napowietrzany, co sprawia, że pozbawiony jest wielu witamin i minerałów. Soki z wyciskarki są dużo bardziej wartościowe.
- Z czego będziemy robić sok?
- Jakie warzywa i owoce są przez nas wybierane najczęściej?
- Na jakim rodzaju soku nam zależy najbardziej?
- Chcemy otrzymać napój klarowny czy taki, w którym znajdowały się będą cząstki owoców?
- Ile soku będziemy przyrządzać?
- Czy zależy nam na dużych ilościach czy tylko na szklance soku każdego dnia?
- Jak dużo czasu możemy poświęcić na przygotowywanie soku?
- Czy chcemy sok wypijać od razu czy też zostawić go na kilka dni?
- Jak często będziemy używać sokowirówki?
Wpływa to na częstotliwość jej czyszczenia. Jeśli sokowirówka nie jest dobra, wyciskarka sprawdzi się idealnie! Jeśli Twoim marzeniem jest przygotowywanie soku nie tylko z warzyw oraz owoców, ale również traw, ziół, a nawet bulw, koniecznie postaw na wyciskarkę. Urządzenie to nie kosztuje mało, ale jest to zakup na długie lata. A soki przygotowywane samodzielnie w domu to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Elektryczna wyciskarka dwuślimakowa sprawi, że w diecie będą mogły zagościć zdrowe soki o wyśmienitym smaku. Wyciskarka dwuślimakowa to najnowocześniejsze rozwiązania techniczne. Dwa wałki skutecznie miażdżą wybrane warzywa, owoce bądź zioła. W efekcie sok wyciskany jest z nich do ostatniej kropelki. W środku urządzenia zostaje jedynie suchy miąższ, w którym na próżno szukać choćby odrobiny soku.
Technologia ta jest niezwykle efektywna i sprawia, że przygotowany sok charakteryzuje się doskonałymi właściwościami odżywczymi. Elektryczna wyciskarka jednoślimakowa przygotuje sok bez względu na rodzaj warzyw i owoców. Wałek wyposażony w ślimak wykonuje od siedemdziesięciu do stu dwudziestu obrotów na minutę. Dzięki temu sok nie jest podgrzewany. Nie dochodzi również do jego napowietrzania.