Kandydoza to uciążliwa choroba grzybicza dotykająca przede wszystkim osoby z wyraźnie obniżoną odpornością organizmu. Terapia sokami jest jednym ze skuteczniejszych sposobów ulżenia sobie w przypadku jej zdiagnozowania.
Każda terapia będzie skuteczna, ale ważna jest dobieranie odpowiednich składników soku, by uzyskać najlepsze efekty.
Chlorofil
Element zielonych roślin, takich jak na przykład kiełki pszenicy, lucerny i jęczmienia; do produkcji soków można wykorzystywać zielone części brokułów, kalafiora, rzepy, kalarepy, rzodkiewek, naci pietruszki i selera oraz jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżuchę, mniszek lekarski, pokrzywę i babkę; minimalna dawka to jeden kieliszek takiego soku 2-3 razy dziennie;
Warzywa o znaczeniu holistycznym
- szczypior, burak liściowy, mniszek pospolity (mlecz), sałata zimowa (endywia), koper włoski, kalarepa, pory, gorczyca, rzodkiewka, cebula szalotka, kiełki (oprócz fasoli Mung), seler, ogórek, brokuły, kalafior, sałata, szpinak, cukinia, czosnek, cebula, pietruszka, szparagi, botwinka brukiew, brukselka, kapusta, kapusta włoska, marchew surowa, boćwina szeroko ogonkowa, rzepa, rzeżucha, karczoch, rukola, kiełki bambusa; sok z nich powinien stanowić podstawę terapii sokami przy kandydozie;
- czosnek – co najmniej 1/3 ząbka 2-3 razy dziennie, najlepiej znacznie więcej;
- cytryny;
- cebula – ½ kilograma dziennie w postaci gotowanej z dodatkiem majeranku, kminku i pieprzu oraz raphacholinu;
- srebro koloidalne;
- algi – najlepiej sinicę, chlorellę i spirulinę;
- olej z oregano;
- sok z aloesu;
- witaminy – głównie C i z grupy B;
- minerały – przede wszystkim żelazo, magnez, selen i cynk;
- propolis;
- wodorosty – komb i kemp;
- warzywa strączkowe – ciecierzyca, fasolka zielona, soczewica brązowa, soczewica zielona, groszek czarnooki, fasola Mung, fasola Kidney.
Uzupełnieniem terapii sokami są napoje lekkie, przede wszystkim woda z cytryną, a także herbata rooibos. Wszystkie soki można doprawiać wybranymi przyprawami bez żadnych ograniczeń.