Sokowirówka i wyciskarka - zakup
Właściwa sokowirówka

Trudno szukać lepszego sposobu na początek dnia niż szklanka soku, który został dopiero co wyciśnięty. Samodzielnie przygotowany sok będzie smakował nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

 

wybór i zakup sokowirówki Kupno sokowirówki to najlepsza inwestycja w życie zdrowe. Sprawdź, na co należy zwracać uwagę podczas kupna sokowirówki oraz czym się kierować, aby wybrać tę najlepszą. Zdrowo i pysznie, czyli sok robiony w domu Świeżo wyciśnięty sok nie może równać się nawet z najlepszym sokiem kupionym w sklepie. Jest pełen witamin i z pewnością sprawi, że każdy dzień rozpocznie się doskonale. Szklanka takiego soku wypita do śniadania to gwarancja energii na cały dzień. Dostarczy także witamin i minerałów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Wyciskarki do cytrusów to doskonały wybór, ale sokowirówka pozwala na najszybsze przygotowanie naprawdę dużej ilości soku. Bez wątpienia jest to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdym domu. Sok można oczywiście wyciskać ręcznie, ale wymaga to nie tylko czasu i siły, ale również sporej dawki cierpliwości. Z pomocą sokowirówki każdy dzień zaczynać można porcją świeżych witamin w płynnej formie. Na co zwrócić uwagę? Dobra sokowirówka powinna przede wszystkim charakteryzować się wystarczająco mocnym silnikiem. Liczy się też wysokiej jakości sito, które w żadnym wypadku nie może być zrobione z plastiku. Najlepsze jest to ze specjalnej mikrosiatki. Noże muszą być natomiast naprawdę bardzo ostre. To silnik wprowadza w ruch sito.

 

otwór wkładowy w sokowirówce

Do niego przyciskane są owoce oraz warzywa, z których powstaje sok. Silnik musi wykonywać od sześciu do dwunastu tysięcy obrotów w ciągu minuty. Idealnie, jeśli sokowirówka wyposażona jest w możliwość regulacji prędkości. Im większa jej moc, tym oczywiście lepiej. Regulacja sprawia, że tryb pracy urządzenia można dostosować do przetwarzanych na sok owoców oraz warzyw. Im większa moc, tym szybsze są obroty silnika. W efekcie o wiele łatwiej można wycisnąć sok z twardych owoców i warzyw, na przykład z marchwi.

 

Istotne znaczenie ma również wielkość otworu, przez który wkłada się warzywa i owoce. Generalnie im jest on większy, tym oczywiście lepiej. Jeśli sokowirówka ma naprawdę duży otwór, to nie trzeba kroić na przykład jabłek. Liczy się także odpowiednio duży pojemnik, w którym zbierają się odpady. Idealnie, jeśli jest on przezroczysty. Wówczas na bieżąco można sprawdzać, czy nie doszło już do jego zapełnienia. Urządzenie powinno być zrobione z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Im mniej elementów wykonanych z plastiku, tym oczywiście lepiej.

Zobacz również
Sokowirówka i wyciskarka - zakup

Na rynku dostępne jest wiele rodzajów wyciskarek do soku, ale zdecydowanie najlepsze wśród nich są pionowe wyciskarki wolnoobrotowe marki Hurom i Kuvings, które wyposażono w pojedynczy...

Sokowirówka Wśród urządzeń do przygotowywania soku najbardziej popularne są sokowirówki. Ich obsługa jest bardzo prosta. Wyciskają one sok dzięki temu, że wbudowano w nie wirujące...

Nie jest tajemnicą, że świeżo wyciskane soki są źródłem wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Jednak by pozyskać dostęp do tej upłynnionej skarbnicy...