Sokowirówka i wyciskarka - zakup
Wybieramy wyciskarkę

Na rynku dostępne jest wiele rodzajów wyciskarek do soku, ale zdecydowanie najlepsze wśród nich są pionowe wyciskarki wolnoobrotowe marki Hurom i Kuvings, które wyposażono w pojedynczy wał ślimakowy.

Ważne jest, by stawiać na urządzenia najnowszej generacji, ponieważ są one bardzo zaawansowane technologicznie, co pozwala nam na uzyskiwanie optymalnej ilości witamin i enzymów z surowca, a także mamy pewność, że wyciskarka poradzi sobie bez problemu z wszystkimi surowcami, w tym twardymi warzywami, ziołami, kiełkami, ziarnami i orzechami.

Nowoczesne wyciskarki

Najbardziej polecane są wyciskarki:

Hurom HF 2G;

Hurom HG 2G;

Hurom HH 2G (43 obr/min);

Kuvings NS;

Kuvings B6000 ( do 50 obr/min);

Cooksense (47 obr/min).

Ich wyróżnikiem jest bardzo niska wartość obrotów wału ślimakowego, co jest głównym czynnikiem zapewniającym jakość soku. Tylko wyciskarka wolnoobrotowa jest dobrą wyciskarką.

Parametry dobrej wyciskarki

Co dają nam nowoczesne wyciskarki do soku?

Nowoczesne urządzenia, te wspomniane powyżej i inne nowości rynkowe jakie znajdują się w sklepach, oferują nam:

Możliwość regulacji prędkości urządzenia – przyspiesza pracę z łatwymi do wyciśnięcia surowcami;

Zwiększenie ilości soku – wyciskane jest do 30% więcej soku niż w urządzeniach starszej generacji;

Możliwość regulacji gęstości soku – można ustawić, ile błonnika znajdzie się w soku;

Możliwość wyciskania całych owoców i warzyw – powiększenie otworu wejściowego w niektórych urządzeniach pozwala na zaniechanie rozdrabniania surowca przed jego wyciskaniem;

Zastosowanie bezpiecznych materiałów – do produkcji nowoczesnych wyciskarek wykorzystuje się najczęściej opatentowane rodzaje plastiku BPA-Free, czyli takiego, który jest bardzo wytrzymały i nie zawiera w sobie substancji rakotwórczych (Ultem, Tritan);

Praca bez zacinania – urządzenie samo pobiera do wału ślimakowego odpowiednią ilość surowca i może pracować w trybie ciągłym bez zapychania się;

Ograniczone wymogi w kwestii czyszczenia – wyciskarka nie musi być dokładnie czyszczona po każdym użyciu, jeśli tego samego dnia będzie jeszcze wykorzystywana. Można wlać do niej wodę, uruchomić na chwilę i pozwolić samoczynnie się oczyścić, po czym wykorzystywać przez resztę dnia i umyć dopiero wieczorem;

Obecność dodatkowych funkcji – z pomocą wyciskarki można przygotować oczywiście sok, ale oprócz tego urządzenie może homogenizować produkty, robić lody, szatkować i wykonywać wiele innych czynności.

Opisywane urządzenia wolnoobrotowe produkują znakomity sok, łatwo się je czyści i mają wiele dodatkowych możliwości.

Zobacz również
Sokowirówka i wyciskarka - zakup

Sokowirówka Wśród urządzeń do przygotowywania soku najbardziej popularne są sokowirówki. Ich obsługa jest bardzo prosta. Wyciskają one sok dzięki temu, że wbudowano w nie wirujące...

Nie jest tajemnicą, że świeżo wyciskane soki są źródłem wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Jednak by pozyskać dostęp do tej upłynnionej skarbnicy...

Bardzo dużo osób myli wyciskarkę do soku ze znaną od lat sokowirówką. Tymczasem okazuje się, że te dwa urządzenia są od siebie zupełnie różne. Wyciskarki Urządzenia te pracują o...