Od kilku lat woda kokosowa ma tendencje w świecie zdrowia, ale w końcu jest kwestionowana. Nie to, że woda kokosowa jest niezdrowa, ma po prostu nowego "rywala", któremu należy się przeciwstawić: wodę kaktusową.
Podobnie jak woda kokosowa, woda kaktusowa pochodzi z rośliny, która jest trudna do jedzenia, ale jest nutritioius i zapewnia kilka korzyści dla zdrowia. W przeciwieństwie do wody kokosowej, woda kaktusowa musi pochodzić z określonego rodzaju kaktusa: kaktusa opuncji figowej.
Woda kaktusowa jest bogata w przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne, witaminy i minerały, i jest na równi z wodą kokosową pod względem zdrowotnym. Zobaczmy wszystkie zalety i wady zarówno wody kokosowej, jak i wody kaktusowej. Zacznijmy od czegoś, co znamy i kochamy:
Woda kokosowa Vs Woda kaktusowa
Woda kokosowa
Korzyści płynące z wody kokosowej
Woda kokosowa w czystej, oryginalnej formie ma niską zawartość tłuszczu i sodu, wysoką zawartość potasu, nie zawiera cholesterolu i naturalnie występujących cukrów. Jest bogata w różne minerały, takie jak cynk, selen, jod, siarka, mangan, bor, molibden, witamina C i witaminy z grupy B.
Woda kokosowa jest doskonałym napojem do nawadniania z substancjami odżywczymi i jest korzystna dla osób, które starają się wykorzenić nawyk picia sody. Doskonały wybór dla sokowirawców, gdy chcemy dodać odżywczą wodę do soków i koktajli. Jest to naturalny napój izotoniczny, który zapewnia wiele z tych samych korzyści, co opracowane napoje sportowe, w tym niezbędnych elektrolitów, które są przydatne po treningu.
Wady wody kokosowej
W krajach tropikalnych, takich jak te, z których pochodzę, kokosy są obfite i swobodnie dostępne. Tłuczemy świeże, młode orzechy kokosowe i pijemy wodę bezpośrednio z łupin, aby uzyskać ich najświeższą, pozbawioną chemikaliów, bogatą w składniki odżywcze zawartość.
Niestety, w wielu częściach Stanów Zjednoczonych i w krajach innych niż tropikalne, woda kokosowa jest dostarczana w puszkach lub pudełkach. W dzisiejszych czasach jest tam mnóstwo marek wody kokosowej, więc trudno jest określić, które z nich są dobre. Po pierwsze, szukaj wody kokosowej, która nie jest z koncentratu. Oznacza to, że orzech kokosowy nie został podgrzany i mógł stracić wszystkie swoje składniki odżywcze. Niektóre marki dodały do wody kokosowej substancje słodzące i/lub sztuczne aromaty.
Woda kaktusowa
Woda kaktusowa jest zrobiona z gruszek z kaktusa. Owoce są przecedzane, filtrowane, a następnie mieszane z czystą wodą i organicznym sokiem z cytryny w celu uzyskania smaku i stabilizacji. Nadaje to wodzie kaktusowej przyjemny, łagodny, jagodowy smak, który jest lekki i orzeźwiający.
Korzyści płynące z wody kaktusowej
To, co odróżnia wodę z kaktusa od wody kokosowej, to jej silny aminokwas Tauryna, który działa jako silny przeciwutleniacz w przeciwdziałaniu starzeniu się skóry, który utrzymuje jej młody wygląd. Innym rzadkim przeciwutleniaczem są betalainy (podwójna ilość tego, co zawierają buraki), związek barwny, który wydaje się dawać blask skórze i zmniejsza opuchliznę oczu.
Woda kaktusowa ma bardzo niską zawartość cukru i kalorii, a biorąc pod uwagę korzyści dla urody, wydaje się być popularnym napojem wśród ludzi mody i świadomych zdrowia celebrytów.
Wady wody kaktusowej
Bycie nowym na rynku oznacza, że woda kaktusowa jest droższa.
Która woda jest dla ciebie lepsza?
Więc którą wybrać? To zależy. Kokos nadaje się dla sportowców i biegaczy ze względu na carb-count. Jest możliwe, że dostarcza energii, która jest zrównoważona.
Niższa kaloryczność oznacza, że woda z kaktusa jest lepsza w zarządzaniu poziomem cukru, dla osób z problemami zdrowotnymi układu krążenia oraz dla tych, którzy obserwują spożycie kalorii. A ze względu na korzyści dla urody, jest całkiem jasne, że woda kaktusowa, nawet jeśli jest sprzedawana po wyższej cenie, jest skierowana na inny rynek. Wygląda więc na to, że ten nowy trend ma się utrzymać!
Zarówno woda kokosowa i woda kaktusowa są zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane. Jeśli przepis wzywa do wody, pomyśl, aby dodać albo wody kokosowej lub kaktusowej dla ich korzyści dla zdrowia, jak również ich unikalne smaki.